Long Term Care

West Park Healthcare Centre

The Long-Term Care Centre is situated in a twenty-seven acre park like setting in Toronto.  West Park Healthcare Centre is a Rehabilitation and Complex Continuing Care Hospital, which provides a variety of services to individuals on an inpatient and outpatient basis.  The Centre is complemented by a new Long-Term Care facility featuring outdoor spaces for the Resident Home Areas.

The 200 bed long- term care home is the most recent development at the Centre.  The two ground floor resident home areas have immediate access to secure courtyards with two upper terraces overlooking this space.  The central public court complete with heritage preserved columns is surrounded by a colonnade.

The goals for the design of the outdoor spaces were to be as home-like as possible.  The small touches in furniture selection, lighting, plants and wall decoration all contribute to the feeling of an intimate residential atmosphere.

Teaser Image: 
West Park Healthcare Centre
Category: 

Belmont House

Belmont House is a Long Term Care facility located in downtown Toronto. The grounds surrounding the building were developed in conjunction with a new wing for this facility.

A special enclosed patio for therapy and a contemplative shaded terrace complete the development at ground level.

A second floor roof terrace adjacent to the special care unit accommodates residents with cognitive impairments. This terrace features raised garden beds for the horticultural therapy programme, a vine-covered pergola for shade and sitting areas for visiting with relatives and friends. Plants were selected for their fragrant and textural qualities as well as their seasonal characteristics.

It is designed to accommodate the special programming requirements of the recreation staff working closely with the residents. Recreation staff work with the residents to germinate seeds indoors and transplant outdoors in the spring. Herbs and vegetables grown are then used in their social programming with special lunches and tea parties. Award winning herbed oils have been manufactured in the kitchens of the special care unit made from the herbs grown in the garden.

Teaser Image: 
Belmont House
Category: 

Baycrest Centre for Geriatric Care

The Apotex Centre has 237 dementia beds of a total of 472 beds. The exterior space was defined by a multi-story facility that was bordered by parking lots and a front entrance lawn.

The front entrance and three ground floor courtyards are designed to be viewed from the resident home areas on all floors. There is a strong visual connection between inside and outside which builds on the documented research that views of the outdoors contribute to the health of individuals.

Each of the three courtyards differs in size, layout and design. The differentiation affords a rich variety of outdoor spaces for residents, their families, staff, volunteers and members of the neighbouring community.

The Picnic Court is situated immediately adjacent to the cafe and is a popular place for the surrounding neighbourhood as well as staff, residents and their families. The court provides a large sheltered eating area with tables and chairs situated under deciduous shade trees. Two enclosed niches and one small courtyard extend opportunities for semi-private dining and visiting. In addition, there is a moderate sized horticultural therapy area with raised planting beds. It is anticipated that vegetables and herbs will be grown here reinforcing the theme of food and dining.

The Court provides a venue for the sculptures that have been situated for the appreciation of those in the Court and in the interior cafeteria.

The North Court has the option of being secured for programming for cognitively impaired residents who require a secure environment. A shaded perimeter promenade invites protected circulation. The court is divided into four separate, partially enclosed areas to create more intimate spaces for both casual and programmed use. The whimsical sculptural pieces provide focal points for residents.

The West Court is the largest of the three interior courtyards. It serves as a public gathering space for receptions and parties as well as individual casual use. The large pergola is a focal point and in the fall of each year transforms into a succah.

A horticultural therapy space complete with raised planting beds, water supply and storage shed is situated within the garden partially separated by a low wall . Although the space is an enclave separate from the rest of the court, it allows simultaneous use while within the larger garden.

There are numerous small sitting spaces within these intensively planted gardens with large shade trees and an impressive display of plantings that expand the gardens' interest to all seasons.

The Front Entrance addresses the neighbourhood. It provides residents and visitors with niches for private visiting in small groups close to the door. Shaded walkways surround the expanse of lawn. This garden creates a contemplative viewing space that physically separates pedestrians and vehicles while still providing open views to the activity at the street and the front entrance.

Teaser Image: 
Baycrest Centre for Geriatric Care
Category: